Denne kringla er noe mamma ofte blir spurt om å ta med til forskjellige anledninger.
Kringla passer like godt til konfirmasjon som kaffekos :)
Kringla passer like godt til konfirmasjon som kaffekos :)
Denne kringla kan også fryses ned for å tines opp senere!
Denne oppskriften passer til en kringle pluss noen ekstra boller eller kanelsnurrer!
Det kommer litt an på hvor mye deigen hever :)
Det kommer litt an på hvor mye deigen hever :)
INGREDIENSER
Deig
- 300 g smør eller margarin
- 1 liter melk
- 50 g gjær
- 1 ts salt
- 200 g sukker
- 3 ts kardemomme
- 2 kg mel (pluss ekstra hvis deigen er veldig klebrig, og til utbaking)
Fyll
Mengde går litt etter smak. Husk at for mye smør blir salt, men for lite blir tørt.
- Smør, sukker og kanel
STEKEOVNEN: 200 ºC

Ha melken i en kjele og tilsett smøret i små terninger.
Varm opp melken til 37°C
(Tips: ta en dråpe på pulsåren din. Er væsken samme temperatur som deg er den 37°C)
Varm opp melken til 37°C
(Tips: ta en dråpe på pulsåren din. Er væsken samme temperatur som deg er den 37°C)
Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett halvparten av væsken. Bland dette godt sammen.
Når dette er blandet sammen tar du resten av væsken oppi med resten av ingrediensene og 2/3 av melet.
Arbeid deigen blank og smidig. Ha oppi nok mel til at deigen slipper bollen,
men den kan fortsatt være litt klebrig. (Den tørker litt når den hever)
men den kan fortsatt være litt klebrig. (Den tørker litt når den hever)

Dryss litt mel over deigen for at den ikke skal få en tørr skorpe og dekk over med et bakeklede.
Deigen skal heve til dobbel størrelse. Står den på benken tar dette ca. 45-60 min.
Men hvis du fyller vasken med varmt vann og setter en stekeplate over, som du så setter bakebollen oppå, vil det ta kortere tid.
Men hvis du fyller vasken med varmt vann og setter en stekeplate over, som du så setter bakebollen oppå, vil det ta kortere tid.

For å sjekke om deigen er ferdig hevet pleier jeg å tenne en fyrstikk, lage en grop i deigen med fingeren og senke fyrstikken ned i gropa. Hvis fyrstikken slukker er deigen ferdig hevet, hvis den ikke slukker må den stå litt til.
Når deigen er ferdig hevet deler du den opp i passe store deler. Størrelsen på delen kommer litt an på hvor stor deigen blir, men det pleier å bli ca. 4 eller 5 deler.
Så kjevler du ut en av delene til en rektangulær form.

For å lage fyllet har du to muligheter. Enten kan du smøre smøret og strø sukker og kanel utover deigen eller så kan du lage en blanding som du smører på.
I denne oppskriften har jeg blandet det sammen og strødd på litt ekstra sukker og kanel om det ble litt lite.
I denne oppskriften har jeg blandet det sammen og strødd på litt ekstra sukker og kanel om det ble litt lite.

Når fyllet er jevnt fordelt, ruller du deigen sammen på langsiden.
Pass på at du ruller litt stramt så det ikke kommer luftbobler inne i deigen.
Pass på at du ruller litt stramt så det ikke kommer luftbobler inne i deigen.

Så legger du rullen på en plate. Dette vil ikke være nok til en kringle så du lager en til rull og litt mer om det trengs :)

Når du har nok deig former du kringla sånn som du vil ha den.
For å gjøre den litt ekstra fin pleier jeg å klippe ca 2/3 ned i deigen og brette den løse "flippen" bakover.
Dette gjør jeg hele veien rundt kringla så det ser litt ut som en flette.
Dette gjør jeg hele veien rundt kringla så det ser litt ut som en flette.

Så setter du kringla på nederste rille i stekeovnen i 20.25 minutter. Den er gyllenbrun når den er ferdig :)
Resten av deigen kan du enten trille ut til vanlige boller eller lage kanelsnurrer.
Da tar du å kjevler ut, tar på fyll og ruller sammen. Så skjærer du pølsa i passe tykke skiver som du legger på et stekebrett.
Disse skal bare steke i 15 minutter :)
Da tar du å kjevler ut, tar på fyll og ruller sammen. Så skjærer du pølsa i passe tykke skiver som du legger på et stekebrett.
Disse skal bare steke i 15 minutter :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar