mandag 14. desember 2015

Lussekatter


14. luke i adventskalenderen!




Selv om Santa Lucia var igår, tenkte jeg at jeg kunne legge ut oppskrifter på lussekatter!!!

INGREDIENSER (ca. 45 stk)

  • 175 g smør, 50 g skal smeltes, 125 g skal røres med sukker
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker + 135 g sukker
  • ca. 1 kg hveremel
  • 1-2 pk safran (à 1/2 g) safran (kan sløyfes eller erstattes med 1/2-1 ts gurkemeie. Krydderet er for å få den gule fargen)
  • 1 sukkerbit
  • 1 egg
  • 1 egg til pensling
  • rosiner
TEKEOVN: 250ºC (VARMLUFT 200ºC)

Smelt smøret og ha i melken. Varm væsken til 37ºC.

Rør gjæren ut i litt av væsken. Tilsett resten av væsken, salt sukker og mesteparten av melet. Arbeid deigen med litt og litt mer mel til den slipper bollen. Dryss litt av melet over, og la den  heve under klede til dobbel størrelse, eller ca 1 time. For at det skal heve fortere kan du fylle vasken din med varmt vann og sette bollen på en stekeplate oppå!


For å sjekke om deigen er ferdig hevet pleier jeg å tenne en fyrstikk, lage en grop i deigen med fingeren og senke fyrstikken ned i gropa. Hvis fyrstikken slukker er deigen ferdig hevet, hvis den ikke slukker må den stå litt til.



Knus sukkerbiten og safranen/gurkemeien sammen i en morter.
Rør resten av smør og sukker hvitt/porøst. Tilsett safranblandingen og ett egg.
Arbeid smørkremen inn i den ferdighevede deigen i bakebollen. Tilsett resten av melet, men spar litt til utbakingen.
Ha deigen på bakebordet, og kna inn resten av melet. Du skal ha i nok mel til at deigen ikke setter seg fast i fingrene dine, men den må heller ikke bli for tørr!
Trill fingertykke pølser som formes til ulike figurer eller lusekatter.
Legg kakene på bakepapir eller en smurt stekeplate. Heves under klede til knapt dobbel størrelse.
Pensles med egg. Pyntes med rosiner. Stekes midt i ovnen i 8-10 min.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar