tirsdag 1. desember 2015

Sjokoladeboller


2. luke i adventskalenderen

Disse bollene er perfekte for å kose seg i adventstiden!
INGREDIENSER:
  • 300 g smør eller margarin
  • 1 liter melk
  • 50 g gjær
  • 1 ts salt
  • 200 g sukker
  • 3 ts kardemomme
  • 2 kg mel (pluss ekstra hvis deigen er veldig klebrig, og til utbaking)
  • 200 g kokesjokolade
  • 1 egg (til pensling)
STEKEOVNEN: 200 ºC
Ha melken i en kjele og tilsett smøret i små terninger.
Varm opp melken til 37°C
(Tips: ta en dråpe på pulsåren din. Er væsken samme temperatur som deg er den 37°C)
Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett halvparten av væsken. Bland dette godt sammen.
Når dette er blandet sammen tar du resten av væsken oppi med resten av ingrediensene og 2/3 av melet.
Arbeid deigen blank og smidig. Ha oppi nok mel til at deigen slipper bollen,
men den kan fortsatt være litt klebrig. (Den tørker litt når den hever)
Hakk opp sjokoladen i den størrelsen du ønsker og vend det inn i deigen.
Dryss litt mel over deigen for at den ikke skal få en tørr skorpe og dekk over med et bakeklede.
Deigen skal heve til dobbel størrelse. Står den på benken tar dette ca. 45-60 min.
Men hvis du fyller vasken med varmt vann og setter en stekeplate over, som du så setter bakebollen oppå, vil det ta kortere tid
For å sjekke om deigen er ferdig hevet pleier jeg å tenne en fyrstikk, lage en grop i deigen med fingeren og senke fyrstikken ned i gropa. Hvis fyrstikken slukker er deigen ferdig hevet, hvis den ikke slukker må den stå litt til. 
Når deigen er ferdig hevet deler du den opp i passe store deler. Ca 3-4 deler ettersom hvor stor deigen er. Så ruller du delene til pølser og skjærer de opp til størrelsen du vil ha på bollene. Trill en og en bolle rund med hendene dine til den har en jevn overflate uten "sprekker".

Sett bollene på et brett og pensle med egg
Sett bollene i ovnen i ca 15 min til de er gyllen-brune
Ta de ut av ovnen og la de kjøle seg på en rist før du serverer :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar