torsdag 17. desember 2015

Julebrød


17. luke i adventskalenderen

INGREDIENSER (2-3 brød)

  • 125 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær (1 pakke)
  • 125 g sukker
  • 1 ts kardemomme, malt
  • 1 kg hvetemel (ca)
  • 150 g rosiner, valgfritt
  • (Eventuelt 50-100 g sukat)
  • 1 sammenvispet egg til pensling
STEKEOVN: 175ºC


Smelt smør og ha i melken. Varm det opp/kjøl det ned til det er lunkent, 37ºC.
Smuldre gjæren i en bolle og ha i halvparten av væsken. Bland det godt sammen.
Ha i resten av væsken + sukker, kardemomme og litt og litt av melet. Ha i mel til deigen er blank og smidig og den slipper bollen. At den fortsatt ikke er helt tørr er bare bra siden den tørker litt under heving.

Hev deigen under til dobbel størrelse, ca. 40 min. For at det skal heve fortere kan du fylle vasken din med varmt vann og sette bollen på en stekeplate oppå!

For å sjekke om deigen er ferdig hevet pleier jeg å tenne en fyrstikk, lage en grop i deigen med fingeren og senke fyrstikken ned i gropa. Hvis fyrstikken slukker er deigen ferdig hevet, hvis den ikke slukker må den stå litt til.
Sett på stekeovnen. Finn fram en stekeplate med bakepapir eller to godt smurte brødformer som rommer ca. 2 liter hver.

Legg deigen på bordet og del den i to (eventuelt tre om deigen ble veldig stor).
Valgfritt: fordel rosinene og sukaten utover delene, rull de sammen og elt dem til store runde boller/brød.
Om du ikke vil ha rosiner eller sukat lager du bare delene til boller med en gang.

Sett brødene til heving under plast eller et håndkle i ca. 40 min.
Pensle kakene med det sammenvispede egget
Stek brødene på nederste rille i ovnen. Ca. 30.40 min
Avkjøles på rist

Oppbevares lufttett og serveres gjerne med smør og brunost, syltetøy eller annet pålegg!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar